Analsäckar.

Här kommer lite mer skitsnack.

Analsäckarna sitter, 10 i 2 runt analöppningen. Det är 2 körtlar som utsöndrar ett sekret, som ingår i hundens sätt att markera och berätta för andra hundar hur stor den är, kille eller tjej, var dom är i köncykel, hur gamla dom är., detta är mitt revir. Man kan likställa detta sekret med en sida i en kontaktannons. Körtlarna tömmer sig när hunden bajsar. Det sätter sin doft över och runt bajsen, en av anledningarna till varför hundbajs är så spännande och viktigt. För den mänskliga näsan luktar detta hua… men för hundarna är det viktigt.

Analsäckssekretet är oljigt och illaluktande. Trögflytande. Töms ut som ett par droppar när bajsen passerar körteln.

Normalt töms analsäckarna av sig själva, men i vissa fall fungerar inte detta som det ska. Analsäckarna kan bli överfyllda, inflammerade och till och med spricka om inte innehållet kommer ut som det ska.

Det är viktigt att känna igen några av de symptom din hunduppvisar vid analsäcksbekymmer.  hunden "åker kana" på̊ marken genom att sitta, dra rumpan mot underlaget, inte sällan på en matta ”som river så gott i ……” OBS inte enda anledningen till att hunden åker kana, så ingen panik om din hund har det som vana. Kan bero på mask, bajsrester, lång päls eller helt enkelt en tvätt rutin din hund har.

  • hunden slickar eller biter sig i området kring svansroten,
  • svullnad, rodnad och ömhet runt analöppningen,
  • läckage av illaluktande sekret – hunden luktar illa om rumpan.
  • Hunden får illaluktande läckage när den ligger och sover.
  • smärta när den ska bajsa.
    Ansalsäcksinflammation är oftast förenat med smärta och snabbt kan förvärras.  Ta det som vana och en del i den dagliga rutinen, att kika på analsäckarna. Lär dig hur din hund ser ut när den är fin i rumpan.
  • Normalt sekret är allt från grått till mörkbrunt i färgen. Inflammerat kan vara grönt, gult eller blodblandat.
  • När stoppet släpper kan det spruta ut som lösare vätska.
  • Hunden kan matvägra vid förstoppning eller smärta i analvägen.

Varför kommer det.

Lös avföring, krångel med magen, trånga kanaler hos körteln, smärta från rygg och bäcken.

Blir hunden riktigt skrämd kan analsäcken spontan tömma sig.

Det finns hundar som är födda med trånga kanaler för körteln att tömma ut sekretet genom. De hundarna får återkommande bekymmer och då kan det vara enda lösningen att låta veterinären operera bort körtel. Hundar klarar sig bra utan dessa körtlar. Det enda som händer är att dom bajsar för hundkompisarna mer anonymt.

Har hunden ont från höftgördeln (muskler och ligament runt korsrygg och bäcken som håller höften på plats) Kan den ha svårt att ta i och få ut bajsen.

Jag har uppmärksammat att i förpuberteten, mellan 7 månader till 1½ år (ni som följer mina artiklar kan se att i denna ålder händer mycket, det går liksom en röd tråd genom åldrandet) kan detta dyka upp som ett engångs bekymmer. Då kan man behöva tömma och sedan får aldrig hunden mer bekymmer med detta. Jag tänker att denna oförmåga att tömma sig kan vara hormonbetingad (inget jag hittat någon forskning på) Detta har hänt flera av mina hundar så jag tänker att det är ingen slump att det kommer i denna period, det händer mycket i kroppen i ungdomen.

Har hunden av någon anledning haft svårt att städa sig under en period? Gått med tratt, ont i ryggen osv.

Analen är en favoritplats för fästingar att sätta sig på, så håll koll så inte en fästing ställer till det.

Hur förebygger vi detta?

Vad äter hunden? A och O för att undvika detta bekymmer är avföringen. Avföringen skall var hård så hård att den inte kladdar på fingrarna när du plockar den (se tidigare artikel) Det är när bajsen är tillräckligt hård som körtlarna masseras och tvingas tömma sig. Ofta kommer bekymret när man varit lite snabb att byta foder, vid magsjuka dvs vid alla tillfällen då avföringen blir lös och rinnig under en period.

Håll hunden i rätt vikt. Hos överviktiga hundar, ökar risken för att få bekymmer med analsäckarna.

Håll pälsen lagom kort kring annalen. Om det sitter bajs i pälsen gör det ont och luggar hunden när den bajsar. Vilket kan leda till förstoppning (inte fasen bajsar man frivilligt om det gör ont) Bakterier ansamlas runt annalen, hunden kan inte hålla sig ren.

Ta för vana att tvätta av era hundar i rumpan. Använd gärna handduschen och duscha med ljummet vatten.

Lär er att tömma analsäckarna. Kan eller vill ni inte lära er detta så gå till kliniken och be dem hjälpa dig om du ser att ett bekymmer är pg. Det går ”ganska” snabbt från att hunden visar till det blir ett bekymmer.

När bekymret är ett faktum.

Underlätta för hunden genom att spola rumpan ljummet vatten.

Töm själv.

Ta på en gummihandske och massera i analområdet. Använd glidslem, barnolja eller liknanade för att underlätta när ni går in i analen. För att tömma behöver du gå in med ett finger och pressa/massera analsäcken mellan dina fingrar. Håll för med en ex kompress eller dyligt så du fångar upp sekretet och inte får det på dig.

Här är en informativ länk. Du får kopiera länken och klistra in den för att kunna se. https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=krId3XJCV_c&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3mr9hQwS0rgyVyzlGyjHeqbZgwzWpDzuu8aJjbkk2Zx2uXPxnMRBsHFlY 

Kan eller vill du inte tömma själv. Vänd dig till någon som kan ex din uppfödare eller veterinär.

Gå inte och dra på det hunden har ofta ont och det kan gå snabbt till ett större bekymmer.