Choklad.

Är choklad farligt hunden?

Chokladen i sig är inte farlig men kakaobönan, som innehåller ett ämne som heter teobromin.

Teobromin är besläktat med koffein och teofyllin. Centralstimulerande medel, teobrominet ger en svagare effekt än sina släktingar.

Mörk choklad innehåller minst 42% fettfri kakaosubstans, ca14gr/kg teobromin.

Ljus choklad minst fettfri kakaosubstans 25%, ca1,4-2gr/kg teobromin.

Vit choklad innehåller ingen kakao, utan enbart kakaosmör från kakaobönan och det innehåller inget teobromin.

Behandling av teobrominförgiftning är att hunden behöver kräkas inom 2 timmar efter intaget helst.

Varför är det farligt för hund?

Hunden omsätter teobromin avsevärt långsammare än människan, dvs det stannar i hundens kropp lång tid och kroppen får jobba med det. Teobrominet kan finnas kvar i blodet upp till 20 timmar efter intaget. Vilket kan leda till teobrominförgiftning. Koffeinet i chokladen bidrar till att förstärka risken för förgiftning. Man kallar det en Xantinförgiftning.

Om dom riskerar att bli förgiftade beror på mängden, hundens vikt, magens kondition (förmågan att spjälka mat) och hur mycket kakao det finns i produkten dom äter.

Vad är tecknet på chokladförgiftning?

Synliga symtom som brukar visa sig 4–24 timmar efter intag.

  • Illamående, hunden dreglar
  • Kräkning
  • Diarré
  • Törst
  • Kissar mer eller kissar ner sig på av ökat intag av vatten.
  • Skakningar
  • Ostadiga på benen
  • Hjärtklappning

Uppvisar hunden någon av dessa symtom eller vet ni med er att hunden satt i sig stora mängder, så kontakta veterinär.

Utvecklas förgiftningen kan det leda till arytmier, ep-anfall, inre blödning och tillslut hjärtinfarkt.

Är ni osäkra ring kliniken och fråga.

Hur mycket tål min hund?

Här kommer en tabell på hur mycket man anser att en hund klarar att ta vara på/kg. Väger hunden ca 15 kg så 231-300gr mjölkchoklad, 30-33gr mörkchoklad, 39gr bakchoklad, 12-66gr kakaopulver..

Hur mycket har hunden ätit? Vilken sort? Hur mycket kakao är det i produkten? Har den satt i sig en kaka mörkchoklad åk in till veterinären, är det ljus choklad så hav lite is i magen och uppskatta hur mycket den kan fått i sig, är det vit choklad så ta det med ro.

Reagerar inte hunden med någon av ovanstående symtom kan man lugnt avvakta, men givetvis ha noga uppsikt över hundens välmående, det näst kommande dygnet.

Mitt tips, undvik ge hundchoklad. Ett helt överflödigt hudgodis enligt mig.

Hundchokladen innehåller inte någon kakao. Utan är baserat på carob eller johannesbröd som det kallas. Den luktar och smakar som kakao/choklad och jag kan inte se någon rimlig anledning att sätta hunden på det doftspåret, och att använda det som belöning. Hunden vill lika gärna ha en bit skinka eller en korvbit. Det du inte väckt intresset för är inte intressant.

Hundar väljer inte mat efter hur den smakar utan utefter hur den luktar. Hunden har inte något förfinat smaksinne. Hunden har ca 1 700 smaklökar medans vi har ca 9 000. Så med andra ord så det vi tycker är gott, kanske hunden inte ens känner smaken på. Så att säga att detta tycker inte min hund ”smakar” gott eller detta älskar min hund smaken på, är nog en sanning med modifikation. Bättre uttryck är kanske denna lukten gillar eller gillar inte min hund. Något att tänka på vid val av hundmat, och extra gott godis, vad luktar det?