Min hund är åksjuk!

Anledningen till åksjuka kan vara flera.

Hur gammal är din hund?

Har du en ung hund dvs en hund under 1 år? Hundars balanssinne är inte färdigutvecklat förrän dom är ca 11 månader lite + -. Fram tills det är utvecklat kan dom vara väldigt bilsjuka. Nästan alltid avklingar det eller försvinner helt i 1-års åldern.

Är din hund en äldre hund och åksjukan kommit med ålder eller plötsligt.  Beror den troligtvis på det åldrande balansorganet. Kolla med veterinären så det inte ligger någon sjukdom bakom förändringen.

Åksjuka kan också bero på en allvarlig öroninflammation. Symtom på detta kan vara att hunden vinglar när den skakar på huvudet. Går med huvudet snett. Kliar sig mycket på hakan och öronen.

Åksjuka, stark stress vilket åksjuka kan ge, kan påverka hjärtat Om man lyssnar på hunden efter en otrevlig biltur, kan det låta som ett annorlunda blåsljud. Det är en tillfällig förändring men ett tillstånd att ta hänsyn till. Så vet du med dig att din hund ogillar bilåkande, åk i god tid och ge hunden möjlighet till promenad, avkoppling och lugn innan du skall ex ställa ut eller tävla. Härav anledningen till att jag alltid tar hem veterinären för besiktning av valpar. Vill inte riskera att någon valp får ett blåsljud? Om den inte har ett bekymmer med sitt hjärta. Vet jag att den inte utsatts för stress och ändå påvisar ett blåsljud då kan jag lita på den diagnosen.

Hur kan man hjälpa dem?

Kontrollera att örat ser rent och fint ut.

Börja med att tala med din uppfödare, är mamma eller pappa bilsjuka, då kan det ligga i släkten 😉 och hunden är då predestinerad för att bli åksjuk.

Ha hunden i en täckt bur, dvs häng en filt över buren så den skyddas mot synintryck. Blir mörkare och upplevs av hunden som en lya. Låt hunden träna i sin bilbur när bilen står still. Undvik ge mat strax innan ni skall ut och köra.

Har du en kombibil låt vindrutetorkarna gå på ibland. Det gör att hunden får något annat att fundera på.

Ömka inte hunden. Då blir känslan av upplevelsen mycket starkare.

Kanske går det bättre med en säkerhetsbältes sele, hunden får vara med och får något annat att fundera på än hur det känns i huvudet. Du kan också ha hunden liggande på golvet på passagerarsidan, du kan då ha kontakt med hunden och kan prata med den, när du ser att den börjar må lite kyvens. Där är det mörkare, inga synintryck och du finns som kan vilseleda känslan.

Träna korta sträckor och ganska ofta. Få bilkänslan att bli något vanligt och något vi gör i detta livet.

Låt hunden ligga och sova, vila mysa i bilen när den är stillastående och med matte/husse nära intill. Bilträning, ensamhetsträning och burträning lite som i ett som ett Kinderägg, 3 saker i 1.

Har du en bilsjuk valp, ge den tid. Kanske en idé att avvakta med onödiga bilresor fram till balansorganet är utvecklat vid 11 månader. Ge hunden en chans att uppleva bilen positivt.

Kör långsamt och försiktigt.

Mår din hund illa och dreglar mycket glöm inte bjuda vatten, när ni stannar bilen.

Det finns åksjuketabletter för hundar, Prostafen, är receptfria. Dosera rätt är du tveksam så ring en klinik och fråga hur mycket du kan ge just din hund. Man kan också ge ¼ barnåksjuketablett till den vuxna hunden.

Blir hunden åksjuk i alla bilar? Det kan vara så att en bil är besvärlig för hunden att åka i, gungandet, doften, avgaser, krängning osv.. prova er fram.

Åksjuka kräver detektivarbete för att komma tillrätta med. Nöj er inte med att hunden är sådan, för det är den inte!