Blåbär är nyttigt för både hund och människa

Tittar man på hundens genetiska träd. Kan man lätt förstå att kött, ben och bär är viktiga beståndsdelar i en hunds mathållning.

Björnen är hunden och vargens närmsta genetiska släkting tillsammans med Pandan, som lever på blad och grenar. Björnen äter ca 184 000 (enl. amerikanska forskare) blåbär på en dag. Blåbär utgör ½ björnens energi intag. Om björnen själv får välja äter den blåbär, tranbär, kråkbär och lingon. Vargen äter mest blåbär under den tid den lakterar (diar) sina valpar, det kan förstås bero på att då infaller blåbärssäsongen. Men vilda djur äter inget som dom inte behöver och mår gott av.

Blåbär innehåller mycket resveratrol, c-vitamin, som skyddar cellerna mot oxidativ stress.

Oxidativ stress är beteckningen på vad som sker i kroppen om antioxidanter inte klarar av att oskadliggöra fria radikaler som bildas i samband med ämnesomsättningen.

Det är viktigt att detta är i balans för att hundenskropp på bästa sätt skall klara den stress den utsätts för.

Jag tänker att om björnen kan livnära sig på dessa bär och kan föda fina ungar som växer och mår bra och blir STORA djur. Med tanke på den gemensamma genetiska basen dessa djur har med vår hundar så måste blåbär ingå i våra hundars mat.

Nu har vi en fördel med hundens kostcirkel, den behöver inte vara /dag utan kan sträcka sig över 1 vecka och till och med mer. Blåbär i matskålen någon dag i veckan är hälsokost.

Råa blåbär har förmågan att stabilisera en trasslig mage. Kokta blåbär gör maginnehållet hårt. Så mår din hund dåligt i magen, ge lite kokta blåbär.

Köper du blåbärssoppa så tillse att den inte innehåller sötningsmedel, inte nyttigt för varken oss eller hunden. Xylitol kan vara dödligt för hund. Själv ger jag mina hundar osötad smootie gjord på hallon, blåbär och jordgubbar (finns att köpa i butiken) om jag inte har blåbär eller lingon hemma.

Du kan ge hunden både frysta och färska blåbär. Köper du odlade blåbär skölj dem innan så du får bort ev. gifter som använts i odlingen.

Amerikanska blåbär är egentligen inte blåbär. Vi översätter normalt blåbär till ”blueberry” på engelska och Vaccinium corymbosum på latin – detta är den amerikanska varianten som vi känner igen från mataffärerna och dem som vi planterar i våra trädgårdar. De svenska blåbären heter egentligen ”bilberry” på engelska och Vaccinium myrtillus på latin är ett helt annat bär, som dock ingår i samma familj som “blueberry”, tillsammans med bland annat lingon och tranbär. De kan således se precis likadana ut, men blåbär är inte bara blåa bär. Vanliga blåbär i skogen har så mycket som 70 procent mer antocyaniner (antioxidanter) än de odlade bären från trädgården och bären i mataffären. Odlade blåbär (Trädgårdsblåbär eller Amerikanska blåbär) har bara antocyaniner (som sitter i den blå färgen) i skalet, medan skogsblåbär är blåa rakt igenom.

Blåbär är rika på antioxidanter.

Det har visat sig i studier att tillsats av antioxidanter till hundens diet minskar hjärnans åldrande, vilket är bra om du har en äldre hund.

Lär din hund plocka blåbär, lingon, tranbär och smultron. Nyttig och kul sysselsättning som berikar hunden och belönar hunden.