Min hund kräks. Hur kan jag hjälpa den?
Hundar kan precis som vi drabbas av olika sjukdomar där kräkning är en symtom. Magsjuka, kennelhosta, magkatarr.
Bästa hjälpen hunden kan få är att ni håller er lugna och sakliga.

Kontakta er uppfödare eller annan person som ni har förtroende för och som har kunskap.


Det första man måste göra är att fundera på om det finns någon känd anledning för kräkningen.
Okänt föremål. Har hunden ätit något som inte har í magen att göra ex strumpa, presentsnöre, gummibit, liten eller trasig leksak.

Vet du med dig att hunden ätit något olämpligt på promenaden. Åk direkt in om den visa sjukdoms symtom, för att utesluta förgiftning!
Värme. Hög temperatur kan göra att hunden mår illa, vätskebrist. Ja hundar kan kräkas av vätskebrist, dvs den får en obalans den mår dåligt av.
Har ni varit ute och åkt bil?
Har hunden diarre? (läs tidigare artikel)
Väsnas magen? Låter det från hundens mage?
Hur kräks hunden? Kaskadkräker, när den ätit, ofta eller bara då och då?
Kräks den 15-20 minuter efter den har ätit, kan det bero på magkatarr. Magsyran blir för stark för magslemhinnan när maten bearbetas och kommit ned i magsäcken. Hunden kan då behöva något som neutraliserar magsaften.
Är hunden uppe i varv, dvs går med en hög stressnivå kan den dra på sig magkatarr.
Har den fått något nytt foder som är starkare än den är van vid? En ovan mage kan reagera på inälvsmat, räkor, krabba osv…
När åt hunden sist? Vissa hundar kan bli illamående av att äta för sällan likaså kan vissa bli det av att äta för ofta. Man får se till olika individer.
Hur ofta byter du foder? Byta foder ofta utsätter magen för onödig påfrestning och sänker immunförsvaret. Ett totalbyte av foder (då talar jag inte om de hundar som är vanan vid omväxling i matskålen, utan de hundar som äter torrfoder som huvudfoder) kan ta 3-6 månader innan magen accepterat fullt ut och så länge som 1 ½ år innan hunden tillgodogör sig all energi vid foderbyte. Vid varje totalbyte måste enzymerna i magen anpassa sig. Så att av omsorg för sin hund, ha bråttom med att byta, något man kanske tror inte är ok, kan vara början till en ond cirkel av magbekymmer och allergiutredningar för hunden.
 

Vad kan jag göra själv?
1a åtgärd. Alltid när en hund mår dåligt är att se till att den får i sig vätska. Ofta och i små doser. Hunden förlorar mycket vätska när den kräker. Hunden kan behöva få i sig lite vätska var 10e minut om den kräker mycket.
Blanda vätskeersättning enligt följande:
1 liter vatten
1msk druvsocker eller honung
1 tsk salt.
1 knivsudd bikarbonat
Lite mosade blåbär. Läs gärna om blåbär i tidigare artikel.
Servera mat i små portioner många gånger (7 ggr/dygn)

Tror ni hunden fått i sig något olämpligt, ge sparris. Konserverad och gärna dålig kvalitet. Sparrisens fiber lindar sig runt föremålet och hjälper till så det smidigare kan hitta ut den normala vägen.


2a åtgärd. Se hur hundens allmäntillstånd är. Är den som vanligt och uppvisar inge sjukdomssymtom. Avvakta och se till att den dricker och inte försämras. Notera hur ofta den kräker.
Håll hunden på en sval plats.
Är hunden som vanligt pigg, glad och vaksam ha is i magen och uppsyn över hunden. Det är helt naturligt för en hund att söka sig undan och vilja ligga för sig själv när den inte känner sig ok. Det i sig behöver inte betyda att hunden är mycket sjuk.


3dje åtgärd. Ge hunden något som stillar magen. Morotspuré (barnmat, koka inte själv det fungerar inte lika bra)
Nötfärs, äggula, druvsocker (i liten dos) och blåbär.
Pelletrerade morötter, ges torra, suger upp överflödig magsaft.
Pasta är snällt mot magen.
Puffat ris (Vårgårda ris) torkar upp magsaften och gör den mildare för magslemhinnan.
Osaltad riskaka vid sänggående och det första den får på morgonen.
Ge hunden något att tugga på, tuggandet stimulerar tarmrörelsen och håller magen igång. Ex en skorpa, riskaka, rostad brödskiva osv… gärna något som krispar, det brukar dom föredra att tugga på.

Av egen erfarenhet undviker jag kokt ris då jag sett att det förlänger processen. Vet att veterinärerna rekommenderar det, där är vi absolut inte överens.

Magen behöver 24-36 timmar på sig för att jobba igenom maten, föremål genom tarmkanalen. Finns där ett främmande föremål som är påväg ut kommer det oftast ut via kräkning eller bajset. Håll koll på vad som kommer ut i bakändan.
 

Hur ser kräkningen ut?
Kräkning kan ibland variera från grönt till knallgul beroende på hur länge gallan fått jobba i magen.
Grönt kräk kan bero på nyligen intagen mat som innehållit ev vom eller annat grönt. Matförgiftning eller en blockering i tarmen.
Gulfärgat kräk. Ökat utsläpp av galla. Obalans mellan ämnen i magen.
Brunt kräk, som luktar bajs. Beror på något som stopp i tarmens arbete. Dvs hunden har svårt att tömma tarmen normala vägen. Ex främmande föremål, polyp, brock osv.. Uppstår detta åk till veterinären.
Slemmigt. Kan bero på ex kennelhosta. Har hunden slickat eller ätit en groda, ödla eller svamp? Då bildas överproduktion av slem som sväljs ned i magen.
Kräks gräs. Att hunden äter gräs är helt naturligt (Läs tidigare artikel)
Maten kommer upp direkt efter hunden ätit. Kan bero på att hunden ätit snabbare än magen kan ta emot. Inte ofta vill hunden äta upp kräket, vilket är helt normalt. Dom kräker upp för att sedan äta födan som är förbearbetad. Händer ofta hos hundar som äter råaben eller är glupska.
Ljust blod som kommer i strimlor utanpå kräket. Kräkningen har framkallat en liten blödning i matsmältningskanalen.
Rent blod, Något har skadat matsmältningskanalen. Åk direkt till veterinären.

Visar hunden smärta från magen. Sträcker den ofta ut sina bakben och står i ”brygga”, samt skjuter rygg. Den kan också glömma att den har bakben och ha svårt att gå och stå.
Feber, hundens normala temp 38-39 grader, överstiger tempen 40 grader åk till veterinären.
 

Är hunden dålig plocka upp efter den oavsett var den bajsat!

Träffa inga andra hundar