K-vitamin

K-vitamin

K-vitamin är fettlösligt och bildas med hjälp av bakterier i grovtarmen.  Vitamin K är avgörande i syntesen av koagulationsfaktorer, vilket gör att din hunds blod koagulerar effektivt.  

Finns i 2 former K1 och K2.

Vitamin K1 får hunden i sig via maten.

Vitamin K2 bildas av bakterier i grovtarmen hos hunden. Grovtarmen är ett samlingsnamn på blindtarm, tunntarm och ändtarm.

Var finns K-vitamin?

Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). K2 (menakinoner) finns i högra halt i kött, lever, äggula och mejeriprodukter.

Behövs för:

Levern skall kunna bilda protrombin, som behövs för koaguleringen av blodet. Detta säkerställer ett snabbt svar på skador, förhindrar överdriven blödning från mindre sår och främjar en snabbare återhämtning.

Brist:

  • Förlängd blödningsrisk
  • Svårläkta sår som små blöder.
  • Oförklarliga inre blödningar

Vitamin K-brist, kan utvecklas hos hundar med gallvägsobstruktion (stopp i rören som leder gallvätskan till blindtarm och tunntarm), leversjukdom, långvarig oral antibiotikabehandling och malabsorptionsproblem. (olika sjukdomstillstånd som påverkar födointaget och matspjälkningen)

Överskott uppstår ej, då K-vitamin överskottet kissas ut.

K-vitamin ges i större dos vid förgiftning av ex råttgift för att återställa koaguleringsförmågan.

 

A,D,E och K vitamin är billiga vitaminer att tillsätta till hundfoder, därför finns ofta ett överskott av dessa. Läs noga på förpackningen så ni vet vad ni ger hunden. Ge inte tillskott om du inte vet att din hund har en brist! Är du osäker tala med en veterinär som är duktig på nutrition hos hundar.