FrågaKan massage skada hunden?

Svar: Nej massagen kan inte skada hunden men ett underliggande, dolt problem eller skada kan visa sig när man släpper på muskelstödet.

FrågaHur värmer jag upp min hund bäst?

Svar: Innan du släpper din hund lös eller tillsammans med lekkompisarna, promenerar du i skritt, dvs. går sakta med hunden, i ca 10 minuter. När hunden skrittar aktiverar den flest muskelfiber och på det sättet ökas temperaturen i muskeln.

FrågaKan jag massera  framför TVn?

Svar: Naturligtvis kan du det. Bara hunden är bekväm och du trivs.

FrågaMåste jag massera hela hunden?

Svar: Nej absolut inte. All massage sker på hundens villkor. Du kan med fördel ta en liten del i taget. 5 minuters massage om dagen ökar din hunds välbefinnande på lång sikt.

FrågaHur lång tid tar en massage behandling?

Svar: Det avgör hunden, men räkna med att en vuxen hund klarar 1 timmas behandling, en 6 månaders valp klarar 15 minuter.

FrågaHur vet jag om min hund väger för mycket?

Svar: Du skall känna revbenen när du smeker hunden men inte se dem när du tittar på hunden. Det är mycket vanligare att folk oroar sig för att hunden är för tunn än att den är för tjock. Men redan en mindre övervikt innebär risk för överbelastningsproblem och förslitningar i leder och senor. En hund som ska väga 20 kilo blir klumpig om den väger 22 kilo.

Fråga: Kan jag massera min hund när den medicinerar.

Svar: Nej, men det beror naturligtvis på vilken medicin den äter. Fråga din veterinär eller din massageterapeut.

FrågaKan jag massera min valp.

Svar: En valp kan man massera, men bara korta stunder. En valp klarar ca 10 minuters massage, till en början. Massage är ett bra sätt att förbereda valpen att man tar i den. En hund som masseras får lättare egen kroppskontroll. Hunden har god hjälp av det vid veterinär besök, kloklippning och utställningar.

FrågaHur ska jag sköta klorna på min hund?

Svar: Det är viktigt att du klipper regelbundet, så det blir en rutin. Se schemat.