Detta är en hygien som vi hundägare ofta förbiser, men ack så viktig.
Hundsnoppen behöver omvårdnad för att må bra. Hunden behöver vänja sig vid att man rör deras genitalier.
Tvätta och håll rent. Koksalt är utmärkt att använda i dessa regioner. Finns det bakterier och hudsmuts hjälper osmosen till att transportera ur och bort detta från huden.
Håll pälsen kort runt, och på snoppen.

Klipp pälsen lagom kort dvs inte stubbkort då kan den stickas och kännas otrevlig för hunden. Lång päls kan bidra till att förhuden inte kan dras tillbaka om hanen haft snoppen ute. Vilket han ofta har vid upphetsning, i vila, vid tikmöte osv.
Ibland har hundar trång förhud, förhuden behöver ”motioneras” för att hålla sig smidig och uttänjd. Skulle förhuden stasa snoppen eller krulla in sig med pälsen, vilket lätt händer då hanen förlustat sig med en ex kudde eller släpp sperma vid sidan av tiken, han har helt enkelt gått torr. Om förhuden inte rullar tillbaka är det mycket smärtsamt. Är inte hunden van, att ni tar och hanterar hans ädla delar riskerar ni att hunden ogillar det ni gör och skyddar sig. Rekommenderar alla hanhundsägare att ha en liten flaska glidmedel hemma. Smörj snoppen med glidmedel och låt hanen gå och kissa så brukar bekymret rätta sig och förhuden glida tillbaka över snoppen.
Förhudskatarr (snoppdropp) är vanligt och oftast helt ofarligt. Men inget hunden skall gå med. Beror på en bakterieförändring hos hunden. Kommer oftast i förpuberteten, puberteten, obalans pg av mat, när finns löptikar i närheten och vid ph förändring i hundens kropp. Sänkt immunförsvar. Skulle droppet börja lukta illa, bli blodblandat eller hunden besväras av svullnad. Bör veterinär kontaktas.
Man märker det oftast genom ”snoppsnor” att hanen slickar sig och vill dra i snoppen. Ljusa hundar kan bli röda av porfyrinerna i saliven, runt snoppområdet.
Lindra svullnad, snoppdropp och irritation genom att tvätta med koksalt, spola upp och skölj ur under förhuden, med koksalt hjälp av en ex 20ml spruta. Det finns förhudsrens att köpa på apoteket och välsorterade djuraffärer.
Ge hunden 1 knivsudd bikarbonat i maten 1 ggr/dag i 1 veckas tid, uppehåll 1 vecka. Upprepas vid behov. Min erfarenhet är att om man upprepar denna behandling några gånger, vid symtom, så minskar besvären och återkommer mer sällan.
Viktigt med hygienen om din hane skall para. Både för tiken och hanen. Har han gått med katarr är huden påverkad, svullen, öm och kan vara extra känslig. Bakterier kan ansamlats i sekretet som består av rester från vita blodkroppar eller som vi i dagligt tal säger pus eller var. Så det är inte bara av hänsyn till tikägaren, som man kommer med en ren snygg hane, utan också för bakteriesmitta hundarna emellan.
Kort päls förhindrar att hanen kissar på benen, droppar på möbler och luktar hundpink.